onsdag 20 mars 2013

Svenska bokuppgift v.12 Sammanfattning Dogboy

 Dogboy
Av: Monica Zak

Boken handlade om en 13 år gammal kille som bodde tillsammans med sina föräldrar och sina syskon i Honduras. Pojken hette Alex men kallades för ”Dogboy”.

En dag så åkte Alex mamma iväg till USA för att få ett nytt jobb. Alex ville följa med henne men det fick han inte. Alex syskon fick följa med henne.

Alex fick bo hemma med sin pappa. Efter ett tag sa han att dom skulle flytta till Alex moster som bor i Honduras huvudstad.

En dag så hittade Alex inte sin pappa. Alex frågade sin moster om hon hade sett Alex pappa. Hon sa att han hade åkt till USA.

Månaderna gick och Alex saknade sina föräldrar, särskilt sin mamma. Han kunde inte sova om nätterna. Han tänkte bara på sin mamma.

Alex blev trött på allt väntande och gick iväg till en byrå och tog fram sina skolbetyg och dom enda fotona på sina föräldrar. Han gick ut och gjorde en eld och slängde betygen och fotona i elden och sprang iväg. Då bestämde han sig för att bli ett gatubarn.


Alex träffade flera nya vänner som också var gatubarn och flera vuxna som hjälpte honom när han var hungrig. Alex fick sno mat ibland för han hade inte alltid pengar. Ibland kunde det gå snett så han råkade ut för faror.

Alex träffade två hundar på vägen, den ena döpte han till Emmy och den andre hunden döpte han till Canelo. Dom följde honom vart han än gick. Han gav dom mat och dryck. Alex fick gott sällskap på resan när han träffade sina två hundar.

Alex träffade en flicka som hade ett stånd med sina föräldrar, dom sålde skor. När flickans föräldrar var borta, gick alltid Alex bort till flickan. Han blev kär i henne. En dag när han skulle gå till flickan som vanligt, så var hon borta, hon hade rest till USA med sina föräldrar.

Alex råkade ut för Honduras största storm som hänt på hundra år. Alex klarade sig och blev oskadd. Alex var i sin hemstad när stormen pågick.

Alex träffade fru Leti. Hon jobbade i en hamburgerbar. Alex fick jobb där och hon hjälpte honom genom att stötta honom på olika sätt. Alex fick lön så han kunde köpa kläder, mat och dryck.

En dag kom det en massa poliser och militärer in i staden. Dom skulle få bort alla hemlösa bort ifrån staden. Alex försökte fly och han sprang in i en ruin. Där träffade han flera människor. Flera av dom kände han igen och en del var nya. Alex fick bo i ruinen så inte polisen eller militären tog honom.

När polisen och militärerna var borta gick Alex bort till fru Leti. Hon sa att Alex mamma hade ringt efter honom. Hon ville att Alex skulle köpa en flygbiljett och åka till USA.

Alex tänkte på saken i flera veckor men han tänkte inte åka till USA. Han tänkte stanna i ruinen. Han tyckte att dom andra var hans familj nu. Alex mamma hade inte brytt sig tänkte han. Hon sade ingenting när hon reste till USA. Detsamma var med hans pappa, han sade ingenting heller. Fru Leti brydde sig om honom. Alex hade jobb också och hade en bra lön.


SLUT



Egna tankar: Jag tyckte att boken var riktigt bra. Det hände mycket händelser i den. Man förstod boken riktigt bra. Boken var lagom lång också, jag ska nog läsa den andra delen med.


1. Alex kallar sig för Dogboy och därför fick boken det namnet.
2. Alex (Dogboy), Emmy, Canelo, Fru Leti.
3. Miljön: städer. Det är nutid.
4. Klar.
5. Det är ingen "jag form" i boken. Det hela handlar om Alex äventyr.
6. Författaren var i Honduras under några månader och där träffade hon ett gatubarn. Han hade hundar bredvid sig. Hon träffade fler gatubarn fick en idé att skriva en bok om ett gatubarn.
7. Egna tankar där uppe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar